بمنظور دسترسی بهتر علاقه مندان به مطالب و ترجمه های منتشر شده با موضوع تاب آوری در سایت میگنا بخش دوم از این مجموعه هم منتشر میگردد دانش پژوهان و دانشجویان علاقه مند به مطالب و پژوهش های تاب آوری میتوانند با کلیک برروی متن مطالب را ملاحظه فرمایند .
بمنظور تسهیل دردسترسی علاقه مندان به مطالب و ترجمه های منتشر شده در سایت میگنا نخستین بخش از این مجموعه منتشر میگردد دانشچویان و علاقه مندان به پژوهش های حوزه تاب آوری میتوانند با کلیک برروی متن مطالب را ملاحظه فرمایند .
به گزارش میگنا نحوه تفکر ما درباره رویدادها به طور قدرتمندی بر رفتارها و واکنشهای هیجانی ما تاثیر میگذارد. به همین دلیل، نحوه تفکر افراد درباره رویدادها اساس کوچینگ شناختی رفتاری است، و در این کتاب بر آن بسیار تاکید شده است. بررسی تفکرمان نقطه شروعی برای آشنایی با دنیای درونیمان است، و از این طریق میتوانیم بفهمیم که در مواجهه با سختیها، نگرشها و باورهایمان کمک کننده یا مانع و آسیب رساننده هستند.
کشف نگرشها و باورهای فرد ممکن است فوراً نشان ندهد که آن فرد در سختی ها تاب آوری خواهد داشت یا نه: بررسی برشی کوتاه از زندگی فردی که در حال تلاش برای رفع سختی هاست نمیتواند نشانگر چگونگی رفتار او در دراز مدت باشد.
برای مثال، دو مرد که از کار بیکار شده اند ناراحت و غمگین اند، زیرا در آن لحظه دیدگاه مشابهی نسبت به این اتفاق دارند. ولی آیا میتوان با بررسی همین یک لحظه، فهمید که کدامیک به کوشش ادامه میدهد و کدامیک دست از کار میکشد؟ آیا هر دو به زندگی عادی خود بازمیگردند؟ اگر شخصی را میشناسید که بسیار با روحیه و مثبت اندیش است، نمیتوانید به این نتیجه برسید که او فردی تاب آور است زیرا ممکن است تا به حال در شرایط سخت قرار نگرفته باشد و عمق شخصیت او پدیدار نشده باشد.
بنابراین، نمیتوان نتیجه گرفت که از پس مشکلات برخواهد آمد یا نه. به عبارت دیگر، تا زمانی که با سختی مواجه نشوید، نمیتوان سطح تاب آوری تان را ارزیابی کرد.
اگر در برابر سختی های کنونی قوی هستید، به این معنی نیست که در برابر هر چه در آینده پیش بیاید قوی خواهید بود. همچنین اگر دچار ناامیدی شدید، به این معنی نیست که برای همیشه ناامید خواهید ماند.
معنا ایستا و ثابت نیست، و به نحوه ارزیابی تان از رویدادهای پیش آمده بستگی دارد، برای مثال، ممکن است زمانی که در شرایطی سخت به سر میبرید، این سه حالت بسیار متفاوت را تجربه کنید: گیج شوید و مرتب از خود بپرسید «چرا من؟»، دچار ناامیدی شوید و بگویید «دیگر نمیتوانم تحمل کنم»، و یا احساس قدرت کنید و بگویید «از پس این هم بر میایم».
در جلسات کوچینگ تاب آوری به این نکات پرداخته میشود : رهیار حتی اگر خوشش نیاید باید بپذیرد که همه افراد معتقد نیستند باید با همه عادلانه رفتار شود، و اینکه او میتواند تصمیم بگیرد در چه مواقعی در برابر رفتار ناعادلانه دیگران از خود دفاع کند.
نحوه برخورد با انتقاد، مهارت بسیار مهمی است. ولی اینکه وانمود کنی انتقاد را پذیرفته ای و هیچ تاثیری هم بر تو نداشته است، دروغی بیش نیست و به هیچ عنوان نشانه از تاب آوری به حساب نمیآید.
متکی به خود بودن صفت قابل تحسینی است، اما اگر در آن زیاده روی شود (تاب آوری وسواس گونه) به ضررتان تمام میشود، زیرا همه توان خود را برای کمک کردن به خود صرف کرده اید و حاضر نیستید این موضوع را بپذیرید.
برخورداری از حمایت دیگران به شما کمک میکند که احساسات سرکوب شده خود را آزاد کنید. این حمایت شاید میتوانست احساس خشم را تسکین دهد و از خالی کردن آن بر سردیگران جلوگیری کند. بنابراین متکی به خود بودن وقتی دارای تعادل است که دربرگیرنده خودحمایتی و حمایت اجتماعی باشد. در نتیجه، تعریف و توصیف از تاب آوری باید شامل طیف گسترده ای از واکنشها و منابع برای مقابله با سختیها باشد
برگرفته از کتاب تاب آوری به منزله چارچوبی برای کوچینگ ، مایکل نینان برگردان : دکتر محمدرضا مقدسی / دکتر مرضیه نزاکت الحسینی انتشارات رشد
برگرفته از کتاب روشهای نوین بهزیستی و تاب آوری جوانان
بیشتر روی صبوری و عدم قضاوت تمرکز کنید. بسیاری از نوجوانان در جهانی زندگی میکنند که احساس میکنند مورد قضاوت قرار می گیرند و دیگران با آنها صبور نیستند. در حقیقت آنها اغلب خود نیز صبور نبوده و نسبت به خود و دیگران قضاوت میکنند . بنابراین لازم است کمی آموزش ببینند تا صبور باشند و قضاوت نکنند. یادگیری شامل صبور بودن و قضاوت نکردن طی تمرین تنفس و یوگا و مراقبه است . یادتان باشد که بعد از آموزش این استراتژی ها آنها را وادار کنید تا تجربیات و حس خود را بیان کنند.
به گزارش میگنا بیشتر نوجوانان میتوانند فعالیتهای مراقبه و ذهن آگاهی مثل تنفس و مراقبه را برای چند دقیقه بدون توجه به سن خود تمرین کنند . بنابراین یک فرد ۱۵ ساله میتواند به مدت ۱۵ دقیقه مراقبه را تمرین کند به تمرین ۱۵ دقیقه توجه کنید , برای نوجوان به ویژه آنان که مشکل توجه و تمرکز دارد ؛ سخت است که مدتی یک جا بنشیند ( جوانانی که دچار بیش فعالی یا اختلال توجه هستند ) اگر این پیام را بدهید که جوان باید مدت زمان مشخصی بنشیند, احتمالا باعث استرس او می شوید که یک بار دیگر باید به خواسته بزرگترها تن بدهد . هر چه بیشتر خودتان مراقبه را تمرین کنید بهتر میتوانید با واژه های مناسب به جوانان کمک کنید تا استراتژی های تنفس و یوگا و مراقبه را بیاموزند . بنابراین خیلی مهم است که شما خودتان مراقبه را تمرین کنید .
وقتی این نوع کار را چه خودتان و چه با جوانان انجام میدهید ؛ هفت عامل مهم را که زیربنای مراقبه است را در نظر بگیرید: قضاوت نکردن , صبوری , اعتماد ؛ تقلا نکردن و پذیرش و رها کردن ( کابات – زین ؛ ۲۰۱۳ )
پیشنهاد میکنیم که بیشتر روی صبوری و عدم قضاوت تمرکز کنید. بسیاری از جوانان در جهانی زندگی میکنند که احساس میکنند مورد قضاوت قرار می گیرند و دیگران با آنها صبور نیستند. در حقیقت آنها اغلب خود نیز صبور نبوده و نسبت به خود و دیگران قضاوت میکنند . بنابراین لازم است کمی آموزش ببینند تا صبور باشند و قضاوت نکنند. یادگیری شامل صبور بودن و قضاوت نکردن طی تمرین تنفس و یوگا و مراقبه است . یادتان باشد که بعد از آموزش این استراتژی ها آنها را وادار کنید تا تجربیات و حس خود را بیان کنند.
لطفا به نکات ذیل در مداخلات توجه کنید. خیلی اوقات تصور میکنیم که برای فعالیت های مراقبه لازم است چشمان بسته شوند در حالی که ضرورتا اینطور نیست . در حقیقت در وضعیت های یوگا بهتر است چشمها باز باشند ، بجز قسمت پایانی و استراحت یوگا که در پایان جلسه یوگا قرار دارد . می توانیم به جوانان بگوییم بجای بستن چشمان خود میتوانند چشمان خود را نیم بسته کنند یا به جایی خیره شوند تا مغز برای استراحت فرصتی پیدا کند . به علاوه معمول است که فرد باید برای مراقبه دراز بکشد اما ضروری نیست . در حقیقت در برخی از موارد نباید دراز کشید . برای مثال اگر از جوانانی که سابقه بحران فیزیکی و جنسی یا احساسی داشته اند ؛ بخواهید که دراز بکشند عصبانی و ناراحت می شوند . بعضی ها هم راحت نیستند , اما نمیتوانند نه بگویند. بنابراین بهتر است جانب احتیاط را نگه داشته و به آنها پیشنهاد کنید که برای مراقبه و تنفس بنشینند.
تکنیک های تنفس دم و بازدم تجربه طبیعی از زمان تولد ماست . تمرین تنفس برای کنترل بدن طبیعتا به دست نمی آید. یادگیری تنفس به شیوه های مورد بحث با این حقیقت پیچیده میشود که دم و باز دم ملایم در دوران کودکی به دلیل تجارب استرس و اضطراب و غم و بحران و چالش های دیگر زندگی قطع میشود. به هر حال وقتی این استراتژی را بیاموزید , میتوانید برای از بین بردن استرس و اضطراب و غم و اندوه و حتی کنار آمدن با بحران از آن استفاده کنید.
نام فعالیت : تنفس اصولی مدت زمان : ۱ تا ۵ دقیقه هدف : به جوان یاد بدهید که چطور از تجربه تنفس برای آرامش استفاده کند. سن ؛ جنسیت و بررسی های فرهنگی : از ۴ سالگی می تواند این استراتژی تنفس را آموخت و هیچ ملاحظه جنسیتی هم وجود ندارد. استفاده آسان از تنفس ربطی به ایمان و معنویت ندارد و ملاحظات فرهنگی نیز در کار نیست. همه میدانیم چطور نفس بکشیم چون این کار را از بدو تولد انجام داده ایم . میتوانید این مهارت را بخوبی به یاد بیاورید و آنرا برای شارژ و انرژی دادن به بدن و ذهن خود انجام دهید.
راهنمایی ها برای فعالیت:
به آنها بگویید که میخواهید راه تازه ایی برای انجام کار در هر ثانیه از روز در موقع بیداری و خواب بیاموزید و آن شیوه تنفس است. آنها باید به آرامی روی صندلی یا زمین بنشینند. به جوانان یاد آوری کنید که همه ما میدانیم چطور نفس بکشیم و از بدو تولد چگونه آنرا انجام دهیم. به مرور زمان توضیح دهید که چطور ریتم تنفس ما عوض میشود .میتوانیم با آگاهیذهن و بدن خود را قوی کنیم ( برای مثال بدون فشار دم و بازدم کنید)
توضیح دهید که نباید با فشار نفس کشید . در عوض از دم و بازدمارام نفس بکشید و توضیح دهید که خیلی مهم است هروقت دچار تنگ نفس یا سرگیجه شد دست بردارند.
حالا از نوجوان بخواهید که آرام دم و بازدم کنند . مراقب باشید که آنها چه کار میکنند.
از آنها سوال کنید وقتی خواستید نفس بکشند؛ چه حسی داشتند ( برای مثال وقتی من نفس می کشم ؛ سرگیجه میگیرم . یا این عجیب ترین کاری است که تا به حال از من خواسته اند. یا احساس میکنم عصبی شده ام )
وقتی با آنها در مورد واکنش های آنها تا مرحله ۴ حرف میزنید , به آنها توضیح دهید که هدفمند نفس بکشند ؛ آنها اغلب اشتباهی عمل میکنند مثل وقتی میخواهند شیرجه بروند ؛ نفس زیادی را نگه می دارند و شکم خود را سفت میکنند . به آنها توضیح دهید که تنفس آرام با شیرجه زدن توی آب یا دویدن خیلی متفاوت است.
حالا از جوانان بخواهید دوباره آرام دم و بازدم داشته باشند . چند بار تنفس آنها را چک کنید . اگر لازم شد با آنها تمرین کنید چکیده کردن سوالات : تنفس هدفمند چیست ؟ تفاوت بین تنفس موقع شیرجه و شنا و تنفس هدفمند چیست ؟ موقع امتحان یا قرار ملاقات یا مصاحبه شغلی چگونه نفس می کشید؟
این تمرین به درد چه کسانی میخورد؟ این تمرین برای همه مناسب است . بهر حال مراقب کسانی که مبتلا به مشکلات تنفسی یا آسم هستند باشید.
نام فعالیت: تنفس شکمی مدت زمان : ۳ – ۱۰ دقیقه
هدف: برای افزایش ظرفت تنفس و آن را به بالا و پایین رفتن شکم ربط دهید. تنفس شکمی خودش فرایند ساده دم و بازدم و آنچه که در شکم موقع دم و بازدم صورت میگیرد ،است.
سن ؛ جنسیت, ملاحظات فرهنگی : حتی یک کودک ۴ ساله هم میتواند از این استراتژی استفاده کند و هیچ ملاحظات جنسیتی هم وجود ندارد. استفاده ساده از تنفس به هیچ ایمان و مذهبی ربط ندارد . و ملاحظات فرهنگی هم وجود ندارد.
سنجش خطر: اگر جوانان مشکلات تنفسی دارند؛ از آنها بخواهید که تجربیات خود را در این باره بگویند و مطمئن شوید که تنفس آگاهانه برای آنها مناسب است. در مورد استراتژی های تنفسی به عهده درمانگر یا مربی است که مراقب جوانان باشند که مبادا دچار تنگ نفس یا سرگیجه شوند. این فعالیت را موقع نشستن یا دراز کشیدن میتوان انجام داد.در اینجا احتیاط میکنیم و مراقب هستیم که به جوانانی که دچار بحران فیزیکی و احساسی هستند ؛ نگوییم که دراز بکشند. بعضی ها هم راحت نیستند و ترجیح میدهند بنشینند اما قدرت نه گفتن را ندارند. خودتان پیشنهاد دهید که بنشینند.
برگرفته از کتاب روشهای نوین بهزیستی و تاب آوری جوانان برگردان محمدرضا مقدسی.عفت حیدری.نشرورجاوند
به گزارش میگنا در واقع بین تابآوری (resilience) و سرسختی ذهنی (mentaltoughness) تفاوت وجود دارد و اگرچه این دو مفهوم مرتبط با یکدیگرند اما تفاوتهای مهمی نیز بین آنها وجود دارد.
متأسفانه، این روزها این اصطلاحات اغلب به جای یکدیگر استفاده میشوند. در این مقاله براساس تحقیقان خانم سوزان کوباسا، روانشناس و پزشک فعال در ایالات متحده آمریکا بر روی سرسختی به این تفاوتها پی خواهیم برد. ایشان تحقیقات خود را از روانشناسی سلامت آغاز کردند که در آن تابآوری به عنوان «توانایی بهبودی از یک موقعیت نامطلوب» تعریف شد. یعنی افراد تابآور میتوانند با سختیها کنار بیایند.
این توصیف به مرور زمان تغییر کرده و گستردهتر شد و در حال حاضر تغییرات زیادی از تعاریف اصلی وجود دارد که به نظر میرسد توصیف تابآوری را بسط میدهد. برای مثال، امروزه اغلب میتوانیم ببینیم که مفهوم تابآوری روانشناختی به مفهوم سرسختی ذهنی نزدیکتر شده است.
ما در زندگی با افرادی مواجه میشویم که وقتی سرسختی ذهنی را توصیف میکنیم، میگویند: «منظور من از تابآوری همین است». پاسخ ما این است: «شما تابآوری را توصیف نمیکنید، بلکه شما سرسختی ذهنی را توصیف مینمایید.»
با این حال، بازگشت به تعاریف اصلی مفید است زیرا آنها به موارد مهمی اشاره میکنند. اگر موقعیت نامطلوبی پیش بیاید و فرد با آن کنار بیاید، به عنوان تابآور توصیف میشود. برخورد مؤثر با یک فشار یا مشکل، کیفیت مفید و مطلوبی است. اما این لزوماً به این معنی نیست که آنها در مورد تجربهشان حس مثبتی دارند. آنها ممکن است به سادگی دندانهای خود را به هم فشار داده باشند و با آن مواجه شده و وارد عمل شوند. باید بدانیم در این شرایط بدون اینکه چیز دیگری وارد بازی شود مثلاً یک یک طرز فکر مثبت یا احساس مثبت، قرار گرفتن بیش از حد در معرض شکست و ناملایمات میتواند و اغلب، فرد را فرسوده کند.
در خالصترین شکل، تابآوری را میتوان یک کیفیت منفعل یا شاید خنثی در نظر گرفت. به این شکل که «من تابآور هستم، زیرا باید تابآور باشم.» نه با این معنی که «… من تابآور هستم چون میخواهم تابآور باشم.».
در اواخر قرن بیستم، خانم سوزان کوباسا با نگاهی به مدیران تابآور دریافت که برخی به استرس، فشار، فرصتها و چالشها به شیوهای متفاوت از دیگران پاسخ میدهند.
اگرچه همه به دنبال تابآوری بودند، اما او متوجه شد که برخی از آنها رویکرد مثبتی را در برابر ناملایمات و چالشها اتخاذ میکنند و حتی گاهی اوقات به دنبال این هستند. او دریافت که این تمایل مثبت به مواجهه با چالش، فرصت و ریسک اغلب به این معناست که این افراد از نظر روانی بهتر با فشارها و چالشها و شکستهای مکرر برخورد میکنند. او این را سرسختی نامید تا آن را از مفهوم تابآوری جدا کند. او فهمید که بین «تابآور بودن چون باید تابآور باشید» و «تابآور بودن چون میخواهید تابآور باشید» تفاوت وجود دارد.
در واقع کوباسا ایده مثبت بودن را وارد این مفهوم کرد. او میدانست که برخی افراد، وقتی فشارها یا مشکلی را میبینند، آن را به عنوان یک چالش در نظر گرفته و میتوانند بیشتر روی راه حل متمرکز شوند، بنابراین در همین چالش فرصتهایی را خواهند دید که دیگران ممکن است به شکل تهدید ببینند. این افراد دارای سرسختی ذهنی هستند.
با اضافه شدن مفهوم اعتماد به نفس، ایده کوباسا از سرسختی به عنوان سرسختی ذهنی تغییر یافته است. به این معنی که «ویژگی شخصیتی که تا حد زیادی تعیین میکند که چگونه فرد از نظر ذهنی به استرس، فشار، فرصتها و چالشها صرف نظر از شرایط واکنش نشان میدهد». فردی که از نظر ذهنی سرسخت است، چالشها و ناملایمات را به عنوان یک فرصت و نه یک تهدید میبیند و اعتماد به نفس و رویکرد مثبتی دارد تا بتواند آنچه را که پیش رو است انجام دهد.
این مفاهیم به طور خلاصه در تصویر زیر قابل مشاهده است:
بنابراین تابآوری و سرسختی ذهنی با هم مرتبط هستند. اکثر افراد نه همه افراد سرسخت ذهنی، تابآور هستند، اما همه افراد تابآور از نظر ذهنی سرسخت نیستند. تفاوت این افراد در مولفه مثبت نهفته است.
فرهنگ لغت انگلیسی آکسفورد تابآوری را به عنوان «توانایی بهبود سریع از مشکلات» تعریف میکند که توانایی بازیابی از یک موقعیت نامطلوب را به طور کامل توصیف میکند. اما این تعریف لزوماً به این معنا نیست که فرد احساس مثبتی نسبت به آن موقعیت منفی دارد. این به این معنی است که چیزی به هم ریخته است، اما من دندانهایم را به هم میفشرم، بلند میشوم و هنوز معتقدم که میتوانم برخی یا همه کارهایی را که در ابتدا در نظر داشتم با وجود این شکست و سختی، انجام دهم و تمام تلاشم را برای رسیدن به برخی یا همه اهدافم خواهم کرد.
ما معمولاً فردی را که این کار را انجام میدهد به عنوان فردی تابآور توصیف میکنیم. اگرچه این شیوه به خوشبین بودن یا مثبت بودن فرد کمک میکند، اما این شرط لازم برای تابآوری نیست.
در نتیجه، فردی که بدون خوشبینی و اعتماد به نفس تابآور است، میتواند تابآور باشد، اما ممکن است همچنان شرایط سختی داشته باشد و اگر نیاز به تابآوری بیش از حد و مکرر یا بیش از حد ماندگار داشته باشد، احتمال پژمردگی و فرسودگی در او بیشتر خواهد بود.
آیا این تفاوت مهم است؟ هم تابآوری و هم سرسختی ذهنی را میتوان از طریق یادگیری تجربی یا از طریق توسعه هدفمند، کوچینگ یا صرفاً از طریق تجربیات زندگی توسعه داد.
اما نتیجه به طرز جالبی متفاوت است، در دنیایی که همه افراد تغییرات، چالشها و شکستها را بیشتر و سریعتر از همیشه تجربه میکنند، این تفاوت مهم است. اتخاذ یک طرز فکر مثبت مهم است، این یک توانایی در مورد پذیرش فراز و نشیبهای زندگی به عنوان بخشی از سفر در زندگی است و نیز بخشی از فرآیند توسعه شخصی است.
ما ممکن است همچنین به تفاوت در عبارت «بقا و شکوفا» فکر کنیم. تابآوری به شما کمک میکند که زنده بمانید و سرسختی ذهنی به شما کمک میکند تا پیشرفت کنید.
لذا این تفاوت مهم است زیرا نتیجه مثبتتر است و منجر به موارد زیر میشود: – عملکرد بهتر – بهزیستی بهتر و پایدارتر – رشد و توسعه رفتارهای مثبت – پروراندن و ترفیع آرزوها
اصطلاح تابآوری سازمانی به عنوان یک مفهوم مهم در ادبیات مدیریت بحران پدید آمد. این مفهوم به ظرفیت سازمان ها برای انطباق با اختلالات و بهره برداری از فرصت های پدید آمده در محیط متغیر اشاره دارد. تابآوری به معنای توانایی و ظرفیت یک سازمان در مواجهه و مقابله با بحران ها و چالش ها، و توانایی بازگشت به شرایط عادی کسب و کار، ویژگی بسیار مهمی است که سازمان ها باید برای بقا و تداوم کسب وکارشان به آن مجهز باشند. با این حال، نگرانی صرفاً منوط به فجایع نمی شود؛ بلکه انحراف ها و عدم قطعیت های کوچکی هم که سازمان ها را با چالش روبرو می کنند مدنظر هستند.
چرا برخی سازمان ها در مقابله و پاسخ به مشکلات، نوسانات و محیط شغلی نامطمئن، موفق تر از سایرین هستند؟ چرا برخی سازمان ها به هنگام مواجهه با مشکل، بر روی جنبه های منفی تمرکز می کنند در حالی که برخی دیگر از سازمان ها از این فرصت برای سازگاری و تغییر استفاده می کنند؟
به عنوان یک مدیر، چه کاری می توانید انجام دهید تا از تاب آوری سازمانی کسب و کار خود اطمینان حاصل کنید؟ به هنگام مواجهه با چالش هایی از جمله بلایای طبیعی، تروریسم، رکود اقتصادی، مهاجرت های بزرگ، تهدیدات سایبری، مشکلات سلامت از جمله چاقی و سایر روندهای اجتماعی-سیاسی و اقتصادی، درک پویایی تاب آوری حائز اهمیت است. فناوری های جدید مانند سیستم های یکپارچه با هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و اقتصاد گردشی، فرصت های جدید و تهدیدهای بالقوه ای را به ارمغان آورده اند.
علاوه بر این، بسیاری از صنایع با پراکندگی تدریجی بین المللی محصولات و خدماتشان و با تفکیک زنجیره تأمین شان، جهانی شده اند که همین امر، اطمینان از کیفیت، ایمنی و استانداردهای کار را دشوار می کند. مدیران کسب و کارها می دانند که تاب آوری سازمانی با استعانت از روانشناسی صنعتی و سازمانی کمک می کند تا آن ها بتوانند با رفع چالش ها، کسب و کارشان را توسعه داده و از عملکرد مداوم و کارکردهای اصلی خود محافظت کنند.
به بیان ساده تر، مدیران ارشد باید سازمان را در مقابل اتفاقات ناگوار بیمه کنند و در عین حال، با شرایط سازگار شوند و تغییر کنند، قبل از اینکه با دست روی دست گذاشتن، هزینه گزافی بابت آن بپردازند. شناسایی بهترین شیوه در تاب آوری سازمانی، یک چالش بزرگ که اغلب همبسته توسعه مدیریت منابع انسانی و روانشناسی صنعتی / سازمانی است.
در طی ۴۰ سال گذشته، تحقیقات و رهبری ایدئولوژیک در مورد تاب آوری سازمانی در زمینه های مختلف انجام شده است که ۵ مرحله و دیدگاه مختلف وجود دارد، دیدگاهی دفاعی که بر جلوگیری از ضرر و حفظ ارزش متمرکز است:
1) توسعه مدیریت پیشگیری: تاب آوری سازمانی از طریق مدیریت ریسک، موانع فیزیکی، تعدیل نیرو، پشتیبانی سیستم و روند استاندارد حاصل می شود که از سازمان در مقابل تهدیدها محافظت می کند و سازمان را قادر می سازد تا پس از مشکلات، دوباره به حالت اول و ثبات بازگردد. یعنی: دفاع + انسجام 2) عمل آگاهانه: تاب آوری سازمانی توسط افرادی ایجاد می شود که به تهدیدها توجه می کنند و واکنش نشان می دهند و به موقعیت های ناآشنا یا چالش برانگیز به طور مؤثری پاسخ می دهند. یعنی: دفاع + انعطاف پذیری مشخص شده است که تاب آوری سازمانی نه تنها به یادگیری اینکه چگونه به حالت اول باز گردیم کمک می کند بلکه باعث پیشرفت و رشد در آینده نیز می گردد.
3) بهینه سازی عملکرد: تاب آوری سازمانی با پیشرفت مداوم، بهبود و گسترش قابلیت های موجود، تقویت روش های کاری و استفاده از فناوری های موجود جهت ارائه خدمات به مشتریان و بازارها شکل می گیرد. یعنی: پیشرفت + تداوم 4) نوآوری تطبیقی: تاب آوری سازمانی با ابداع، اختراع و جستجوی بازارهای ناشناخته و فناوری های جدید ایجاد می شود. یعنی: پیشرفت + انعطاف پذیری 5) تفکر متناقض: تاب آوری سازمانی با متعادل کردن کنترل و توسعه مدیریت پیشگیری، عمل آگاهانه، بهینه سازی عملکرد، بدعت ونوآوری تطبیقی و مدیریت تنش های اساسی در این دیدگاه ها حاصل می شود.
می دانیم که تمام کشورها به سیستم های آموزشی قوی نیاز دارند که یادگیری علم، مهارت های زندگی و انسجام اجتماعی را ارتقا دهند. اما در این زمینه هم دشواری هایی مانند ویژگی های فردی، تجارب اولیه زندگی، شرایط زمینه ای متفاوت و عدم دسترسی به منابع و آموزش مناسب در اغلب نقاط جهان مشاهده می شود، که کودکان و نوجوانان را با ناملایتماتی رو به رو کرده و چالش هایی ایجاد می کند که میزان موفقیت را کاهش می دهد.
تعریف تاب آوری تحصیلی تاب آوری تحصیلی به معنای دستیابی دانش آموزان به نتایج آموزشی خوب با وجود شرایط نامساعد و چالش ها از طریق تغییر رفتارهای موجود یا ایجاد رفتارهای جدید، مانند نظم، تمرین یا برنامه ریزی می باشد.
به عبارت دیگر، دانش آموزان مقاوم علیرغم وجود حوادث و شرایط استرس زا، سطح بالایی از انگیزه و پیشرفت را حفظ می کنند حتی اگر معرض خطر ضعف در مدرسه و در نهایت ترک تحصیل قرار گیرند. بنابراین نقش انگیزه ممکن است در تاب آوری تحصیلی محوری باشد.
مدارس و نهادهای آموزشی می توانند با راهکارهایی مانند برنامه ریزی استراتژیک و بهبود عملکرد در سطح مدارس به دانش آموزان آسیب پذیر و محروم کمک کنند تا به موفقیت برسند. ایجاد چنین شرایطی به دانش آموزان کمک می کند تا ثبات بیشتری پیدا کنند، تمرکز کنند و احساس بهتری نسبت به خود داشته باشند که همگی بر یادگیری و پیشرفت تحصیلی موثر خواهد بود.
مزایای بلندمدت دیگری نیز وجود دارد: برخی از فرایندها و روشهای مربوط به شکل گیری تاب آوری، به دانش آموزان امکان دسترسی به فرصتهایی را می دهد که قبلاً هرگز نداشته اند. به عنوان مثال، آموزش های مهارتی و کارآموزی با افزایش سطح تاب آوری در نوجوانان مزایای طولانی مدت شامل سلامت جسمی بهتر، افزایش امید به زندگی و سلامت روانی طولانی مدت برای آسیب پذیرترین رده سنی جامعه را فراهم می آورد.
باشگاه تاب آوری تولید محتوا، ترجمه و انتشار را ماموریت و مسئولیت
داوطلبانه خود میداند.
باشگاه برگردان پذیرفته شده واژه انگلیسی کلوب است که معمولا به انجمن
هایی با اعضا همیار و همسو برای پیشبرد هدفها و خواستهای مشترک، یا برای همیاری و
بهسازی شرایط زندگی شخصی و حرفه ای، یا دستیازی به امتیازات برای هموندان باشگاه،
در مکانی به همین نام، گرد هم می آیند.
این افراد عمدتا به یک گروه یا طبقه اجتماعی
معینی وابسته هستند که در این مورد خاص میتوانند روانشناس، مشاور، روانپزشک ،
مددکار و یا فعال در سایرعرصه های سلامت روانی و اجتماعی با محوریت تاب آوری باشند.
باشگاه از دو بخش (باش + گاه) ساخته شدهاست. باش بن مضارع از فعل باشیدن است که
دلالت بر بودن دارد گاه در فارسی به معنای مکان و جایگاه است باشگاه یک همیاری
میان دو یا چند نفر است که بر پایه اهداف یا منفعتی مشترک شکل یافته است.
باشگاه تاب آوری تولید محتوا، ترجمه و انتشار
را ماموریت و مسئولیت داوطلبانه خود میداند به گزارش میگنامحمدرضا مقدسی مدیر و موسس خانه تاب آوری ضمن اعلام این خبر گفت: به
منظور تولید محتوا، ترجمه و انتشار مطالب در زمینه های مختلف تاب آوری، جمعی از
کنشگران عرصه های سلامت روانی اجتماعی و فعالان مدنی به همراهی گروهی از مترجمین و
متخصصین دانشگاهی گرد هم آمده اند.
وی در ادامه افزود: نظر به اهمیت روز افزون
مقوله تاب آوری و همسو با توجهات روزافزون سازمانهای دولتی و غیر دولتی مصمم هستیم
در این باشگاه علمی فرهنگی که در نوع خود از جایگاه ویژه ای برخوردار است مطالب به
روز و کاربردی در زمینه های مختلف تاب آوری برای علاقه مندان ارایه کنیم .
مقدسی اضافه کر : تاب آوری توانایی عبور موفقیت
آمیز از فراز و نشیب و مقابله موفق با مخاطرات و تهدیدات است و جز در سایه تاب
آوری موفقیتی بدست نخواهد آمد.
این مدرس تاب آوری افزود: کرمانشاه پرچمدار و
پیشتاز تاب آوری بوده و میتواند پایتخت تاب آوری باشد لذا برما وظیفه و مسئولیت
بود که در راستای فعالیت های پیشین در توسعه و ترویج تاب آوری باشگاه تاب آوری را با
همراهی فرهیختگان و دانشگاهیان راه اندازی کنیم که امید میرود این اقدام مشترک در
جهت ترویج و معرفی هر چه بیشتر تاب آوری مفید فایده باشد.
توضیح اینکه این فعال کشوری حوزه تاب آوری
رونمایی از نخستین سايت تاب آوري روانشناختي کشور در تیرماه ۱۳۹۴ و پیشنهاد تاسیس
مدرسه ملی تاب آوری در سال ۱۳۹۵ در پیشینه خود دارد. در همین راستا میتوان به
ترجمه و انتشار حدود ۳۰ عنوان
کتاب تخصصی در زمینه تاب آوری وهزاران نفرساعت آموزش های تخصصی هم اشاره کرد.
امید میرود با توجه گسترش فضاهای آموزشی در
اینترنت و شبکه های مجازی این اقدام ( باشگاه تاب آوری ) منشاء خیر و برکت باشد .
توانایی حفظ و بازیابی ویژگی های فرهنگی را که میتواند شامل ارزشها و اعتقادات نیز باشد تاب آوری فرهنگی می نامند
تعریف تاب آوری به دلیل ماهیت حساس آن، چالش برانگیز است. اما می توان آن را اینگونه معنا کرد: “یک فرآیند، توانایی یا نتیجه سازگاری موفقیت آمیز با وجود مشکلات یا شرایط تهدید آمیز و حاصل شدن نتایج خوب با وجود شرایط پر خطر، مقاومت در برابر تهدیدها و بهبودی از تروما.”
به نظر میرسد اکنون ضروریست که با تاب آوری فرهنگی آشنا شویم. تاب آوری فرهنگی نشان می دهد که چگونه پیشینه فرهنگی شامل فرهنگ، ارزش های فرهنگی، زبان، آداب و رسوم و هنجارها می توانند به افراد و جامعه کنند تا بر سختی ها غلبه کنند. این مفهوم بیان کننده این موضوع است که افراد و جامعه می توانند نه تنها بر اساس ویژگی های فردی و روانشناختی بلکه با حمایت عوامل اجتماعی فرهنگی با سختی ها مقابله و در نهایت بر آن ها غلبه کنند.
بنابر تعریف هلتورف، تاب آوری فرهنگی، توانایی یک سیستم فرهنگی در پشت سر گذاشتن سختی ها، کنار آمدن با تغییرها و تداوم پیشرفت می باشد: بنابراین، تاب آوری فرهنگی به معنی استمرار و تغییر است: آشفتگی هایی که پیش می آیند، دشمن نیستند که از آن ها اجتناب کرد بلکه بخشی از پایداری فرهنگی هستند. به همین جهت پیشینه فرهنگی و اجتماعی بر تاب آوری روانشناختی و توانایی افراد تاثیرمی گذارند.
“مدل سازگاری تاب آوری فرهنگی” به عنوان یک فرآیند پویا و تعاملی توصیف می شود که فرد، استرس را با ترکیبی از ویژگی های شخصیتی، پیشینه فرهنگی، ارزش های فرهنگی و عوامل موثر در محیط اجتماعی فرهنگی، پشت سر می گذارد.
اهمیت آنچه که با عنوان “مدل سازگاری تاب آوری فرهنگی” توصیف شد، مربوط به وضعیت فعلی بین المللی و تهدیدات جدید آن است. این مفهوم به ویژه بر اهمیت تقویت عوامل فرهنگی تاکید می کند چرا که بر میزان گسترش تاب آوری ملی، اجتماعی سیاسی و جامعه تاثیر می گذارد.
علاوه براین، تاب آوری فرهنگی بر چارچوب و بافتار جامعه تاثیرگذار است که بخشی از آن به بررسی تاثیرات فرهنگی در حیطه تاب آوری می پردازد.
تاب آوری فرهنگی یعنی هر چقدر فرهنگ یک شخص قویتر باشد، توانایی مقابله نیز بالاتر می رود. این نوع تاب آوری، جنبه های مختلفی دارد که شامل پیشرفت در یک قالب فرهنگی متشکل از هنجارها، ساختارهای خانواده و روابط می شود.
هدف اصلی تاب آوری این است که افراد در هر سطحی، چه به صورت فردی، چه گروه های اجتماعی و یا نهادها، بتوانند با دوره های پس از بحران و پس از جنگ، مقابله کنند.
وقتی صحبت از نقش تاب آوری فرهنگی به میان می آید، توانایی مقابله تبدیل به اصلی ترین مهارت می شود. بعلاوه در تاب آوری فرهنگی بایستی به نقش هویت و اهمیت انسان شناسی اجتماعی نیز توجه شود.
گرد آوری و ترجمه: طاهره عزیزپور ، روانشناس و مترجم
اداره کل امور زنان و خانواده استانداری فارس و با همکاری معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری برگزار میکند:
با توجه به شیوع بیماری کرونا و ضرورت رعایت پروتکل های بهداشتی طرح به صورت مجازی برگزار و مدرس دوره جناب آقای دکتر محمد رضا مقدسی ( مدیر و موسس خانه تاب آوری ) می باشند
⚡مدت دوره ۱۲ ساعت و در روزهای چهارشنبه و پنج شنبه مورخ ۲۹ و ۳۰ اردیبهشت ماه و ۵ و ۶ خرداد ماه از ساعت ۹ الی ۱۳ خواهد بود
علاقه مندان،کنشگران اجتماعی و فعالان حوزه زنان و خانواده در سراسر کشورمیتوانند رایگان شرکت کنند
⚡گواهی شرکت توسط اداره کل امور زنان و خانواده استانداری فارس صادر می گردد. ضرورت دارد علاقه مندان مواردذیل را تا قبل از شروع دوره فقط از طریق پیامک اعلام فرمایید.
نام نام خانوادگی ،کدملی
تاریخ تولد،مدرک تحصیلی،رشته تحصیلی ،سابقه کار، سمت و محل خدمت